DVD – Marshall

Bij alle uitzinnige bioscoopsucces van Black Panther, zou je bijna gaan vergeten dat Chadwick Boseman ook vorig jaar al een keer schitterde in een hoofdrol van ‘zwarte held’.

Thurgood Marshall (1908-1993) was een leidende burgerrechten-advocaat die in 1967 als eerste Afro-Amerikaan werd benoemd tot lid van het Amerikaanse Hooggerechtshof.

De film Marshall focust op één loopbaan-bepalende episode uit het leven van de nog jonge Thurgood, toen die in de jaren veertig in Westchester County in Connecticut de verdediging op zich nam van een Afro-Amerikaanse man die werd beschuldigd van verkrachting van een welgestelde blanke vrouw.

Het resultaat is een courtroom drama van de bovenste plank. Een verhaal met behalve spanning soms ook humor, vooral rond Marshalls niet-steeds-vlotte samenwerking met de plaatselijke, joodse advocaat Sam Friedman. En een knap gemaakt tijdbeeld, dat op een confronterende manier herinnert aan een geschiedenis van intussen eeuwen van blank-Amerikaans suprematisme dat ook nu nog steeds springlevend is.

Marshall –  Verenigde Staten, 2017, regie: Reginald Hudlin, hoofdrollen: Chadwick Boseman, Josh Gad, Sterling K. Brown, Kate Hudson, Dan Stevens

 

Delen