DVD – Phantom Thread

Het is maar zelden dat een grootse film állereerst wordt gedragen door een acteursprestatie. Phantom Thread is zo’n uitzondering, met de laatste rol ooit – heeft hij zelf aangekondigd – van Daniel Day-Lewis.

De film vertelt het verhaal van de excentrieke topcouturier Reynolds Woodcock, in het Londen van de jaren vijftig van de afgelopen eeuw. Gewend aan een leven als glamoureus vrijgezel, en ontwerper voor royalty, adel en celebrities, wordt voor Woodcock alles anders door de komst van zijn jonge minnares en muze Ada. Ook dat is een prachtige rol, van Vicky Krieps uit Luxemburg; net als die van Reynolds’ zuster en zakenpartner Cyril, door Lesley Manville.

Maar wat speciaal Daniel Day-Lewis laat zien, is echt niveau ‘buitencategorie’. Daarnaast overtuigt deze film ook als bredere milieuschets van de Britse modewereld van destijds. Zodat we maar door de vingers zien dat het verhaal zelf op het eind onnodig wat uit de rails loopt.

Phantom Thread – Verenigd Koninkrijk, 2017, regie: Paul Thomas Anderson, hoofdrollen: Daniel Day-Lewis, Vicky Krieps, Lesley Manville

 

Delen