DVD- Tragisch genie

Van alle grote schaakpersoonlijkheden van de twintigste eeuw, was Bobby Fischer (1943-2008) veruit de meest excentrieke – tot op het mentaal gestoorde af. Na verschillende goeie documentaires en een slecht gemaakte biopic uit 2009, is er dan nu eindelijk een volwassen speelfilm die recht doet aan Fischers bizarre en uiteindelijk vooral tragische leven.

Centraal in Pawn Sacrifice staat de tweekamp om het wereldkampioenschap die Fischer, gespeeld door Tobey Maguire, in 1972 in Reykjavik uitvocht met Boris Spassky uit de Sovjetunie, gespeeld door een perfect gecaste Liev Schreiber. Een wedstrijd die door velen beleefd werd als een cruciale veldslag in de Koude Oorlog. Dit gold nog eens extra voor Fischer zelf, die hierin compleet doorsloeg. Paranoia, waandenkbeelden, onmogelijk en onhanteerbaar gedrag én tegelijkertijd natuurlijk briljant spel. Een pakkende en soms confronterende film. Maar ook een inspirerende: je krijgt zin om ook zelf (weer) te gaan schaken.

Pawn Sacrifice – VS, 2014, regie: Edward Zwick, hoofdrollen: Tobey Maguire, Liev Schreiber, Michael Stuhlbarg, Peter Sarsgaard

 

 

Delen