Eef Steens (1933-2019)

Op 22 augustus 2019 overleed voormalig tandarts Eef Steens. Na 18 jaar in zijn praktijk moest hij met dat beroep stoppen vanwege de redelijk zeldzame en progressieve neurologische aandoening CMT. “Bij Eef stond een hoog niveau altijd voorop.”

Tekst: Wout de Bruijne 

Als kind al was Eef Steens gefascineerd door techniek. Hij las er alles over en deed proefjes op zolder. Zijn moeder was minder enthousiast toen de jongen daarbij eens met carbid uit het zolderraam schoot. 

Na de middelbare school in Utrecht, ging Eef, overeenkomstig ieders verwachting, naar de TU Delft. Maar daar kreeg hij tijdens het eerste jaar het gevoel dat hij later een baan wilde met meer menselijk contact. In zijn familie waren meerdere tandartsen en hij had veel meegekregen over dat vak. De combinatie patiënt-techniek trok hem wel en Steens switchte naar tandheelkunde in Utrecht. “Naast zijn studie was hij zendamateur”, herinnert medestudent en vriend tandarts Rob van Kleef zich de studietijd. “Hij had contacten over de hele wereld.”

Tijdens een pathologieles was Eef Steens één ziekte in het bijzonder opgevallen: de progressieve neurologische ziekte CMT. “Dat zal je toch maar hebben”, dacht de student, onwetend dat de ziekte later zo bepalend zou worden in zijn eigen leven. 

Tot het einde behield hij zijn humor

Eef Steens studeerde af in 1960 en na enkele waarnemingen startte hij een praktijk in het Brabantse Waalwijk. 

Steens was daarnaast zeer geïnteresseerd in hypnotherapie en lid van de Vereniging van Hypnotherapie. Hij hielp met zijn kennis daarvan veel angstige patiënten. Daarnaast gebruikte hij zijn gevoel voor humor, een karakteristieke eigenschap die hij levenslang heeft gehouden, ook toen hij werd getroffen door de ziekte die hem als student zo opviel.   

Dat overkwam de tandarts na 17 jaar in zijn eigen praktijk. Hij kon zijn pinken niet meer bijtrekken en dook in de boeken op zoek naar informatie. Daaruit concludeerde hij dat hij de symptomen van CMT had. In het ziekenhuis werd zijn diagnose bevestigd. 

In 1978 stopte Steens als tandarts. Hij had nog wel enige tijd kunnen doorwerken, maar wilde zijn patiënten niet aan risico’s blootstellen. “Bij Eef stond een hoog niveau altijd voorop”, zegt zijn weduwe Karin. “Maar die beslissing ging hem wel aan het hart.”  

Steens bleef werken voor de KNMT, de beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen, als onderhandelaar met de ziekenfondsen, iets dat hij gedurende zijn praktijkjaren al deed. Daarnaast ging hij door in de hypnotherapie tot hij in 1990 ook daarmee moest stoppen omdat zijn gehoor steeds meer werd aangetast door CMT. “Gelukkig kon hij nog wel genieten van zijn grote passie muziek”, aldus Karin Steens, “hij kon geen dag zonder.” Zijn passie voor muziek – hij speelde piano –fotografie en de computer gaf Eef Steens door aan zijn kinderen. En ook iets van zijn optimisme en vrolijke, motiverende karakter. Zelfs toen de ziekte naar het onvermijdelijke einde toe een steeds grotere tol eiste, behield Steens zijn humor en relativeringsvermogen en zei hij dat hem ‘niks mankeerde afgezien van die ziekte’.

Delen