‘Een boek dat ik moest schrijven’

Perfecte moeders bestaan niet is de titel van het boek dat verloskundige, vrouwencoach en moeder Diana Koster (47) schreef. Of, zoals zij zelf zegt, het boek dat geschreven moest worden voor alle zwangeren en moeders, die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Maar het schrijfproces was een zware bevalling. “Ik heb dat boek af en toe gehaat.”  

Tekst: Wout de Bruijne

Door mijn werk als verloskundige kwam ik nogal eens zwangere vrouwen en moeders tegen die last hadden van angstige of depressieve gevoelens. Het was vaak lastig om tijdens het spreekuur boven tafel te krijgen wat er precies speelde. Veel vrouwen zeiden desgevraagd dat het goed met hen ging, maar hun ogen en lichaamstaal bevestigden dat niet. De stap naar de reguliere geestelijke gezondheidszorg bleek vaak een stap te ver. Je hoort toch gelukkig te zijn op je roze wolk?

Als vrouwencoach had ik ondertussen al twee jaar een lange wachtlijst. Vrouwen vroegen of ik ze alvast wat achtergrondinformatie of tips op papier kon geven. En op die manier stormde drie jaar geleden het boek mijn leven binnen. Ik kreeg er al snel een haat-liefdeverhouding mee. Aan de ene kant had ik het gevoel dat ik het moest schrijven. Aan de andere kant heeft het mij en ons gezin heel veel tijd gekost. Ik heb dat boek af en toe gehaat. Maar het moest er komen. Met dit boek wil ik angstige, sombere en piekerende vrouwen helpen om weer in balans te komen en te blijven; ze laten zien dat ze niet alleen staan en dat ze er met hun omgeving over kunnen en moeten praten.

Lees verder (pdf).

 

Delen