Een eigen HIS

Huisarts Pieter van Tiel staat op het punt een eigen Huisartsen Informatie Systeem (HIS) te lanceren. MediKIT moet het werk leuker, makkelijker en zinvoller maken.

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: De Beeldredaktie/Jeroen Appels

Als Pieter van Tiel (46) een visite afrondt, opent hij de app MediKIT op zijn telefoon en vult hij met behulp van een spraakfunctie in no-time alle gegevens in. Nog voordat de huisarts in de auto stapt, zijn de bloeddrukwaarden gestructureerd opgeslagen in de beveiligde cloudomgeving en is het recept bij de apotheek. “We besparen hiermee zo veel tijd”, zegt Van Tiel, al vijftien jaar praktijkhouder in Uden. Zijn eigen praktijk fungeert als proeftuin voor het Huisartsen Informatie Systeem (HIS) MediKIT, dat Van Tiel heeft ontwikkeld met data-engineer Paul Dreef. Ze willen hun HIS in oktober lanceren.

Van Tiel en Dreef leren elkaar kennen op het schoolplein; hun kinderen gaan naar dezelfde basisschool. Als de huisarts de data-engineer laat zien welk systeem hij in zijn praktijk gebruikt om te com­municeren en data op te slaan, weet Dreef niet wat hij ziet. “In de jaren ’80-’90 waren de Nederlandse HIS’en top of the bill”, zegt Van Tiel. “Maar ze zijn nog steeds nagenoeg hetzelfde. Met de nodige moeite kan ik patiëntgegevens op mijn computer opslaan, maar verder kan ik er niets mee. Gegevens uitwisselen met ziekenhuizen of andere zorgverleners lukt niet. Terwijl dit met de technologie van vandaag de dag natuurlijk gewoon mogelijk zou moeten zijn.”

‘Het enige wat je nodig hebt, is een apparaat met internetverbinding’

Na de nodige avonden sparren, beginnen de twee in januari 2020 samen een start-up: Meditools. “We wilden een HIS bouwen dat overzicht creëert, zowel in de agenda, de taken en de to-do-list, als in het patiëntendossier. Data moeten makkelijk in te voeren zijn, overzichtelijk in beeld worden gebracht, maar idealiter ook gebruikt kunnen worden voor beslis- en beleidsondersteuning. Én je moet het systeem altijd op elke plek kunnen gebruiken. Dan kom je automatisch uit bij cloudbased werken. Het enige wat je nodig hebt om MediKIT te gebruiken, is een apparaat met internetverbinding.”

Voor het veilig uitwisselen van zorggegevens maakt MediKIT gebruik van FHIR. “In Nederland gaat veel zorggeld en energie naar het steeds maar weer een-op-eenkoppelingen maken, omdat de verschillende systemen die in de zorg worden gebruikt niet met elkaar ‘praten’. Daarom wordt soms gepropageerd dat iedereen in de zorg moet overgaan op hetzelfde systeem, maar dat is niet de oplossing. Dat maakt je kwetsbaar voor bedreigingen van buitenaf. Bovendien heeft een fysiotherapeut baat bij een ander systeem dan een huisarts. Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang we maar een ‘gemeenschappelijke stekker’ gebruiken. In steeds meer landen is de FHIR-standaard die stekker. Wij verwachten dat de EU die standaard uiteindelijk gaat opleggen voor uitwisseling van zorggegevens in Europa.” 

Finaleplaats 

Een jaar na de oprichting bereiken de ondernemers de finale van de start-upcompetitie van ASML. In de categorie ‘Beste Ondernemers Visie 2021’ worden ze tweede. “Dat hadden we niet verwacht en het heeft echt een boost gegeven.”

Inmiddels staat de lancering van MediKIT dus voor de deur. De afgelopen maanden hebben ze de kinderziektes eruit gehaald. “We zijn er klaar voor”, zegt Van Tiel. “Er zijn al praktijken en zorggroepen die interesse hebben getoond, dus ik ben hoopvol gestemd.” Het is niet zijn doel om hier rijk mee te worden. “Ik hoop oprecht dat we met onze app het werk leuker, makkelijker en zinvoller kunnen maken voor collega’s. Als dat lukt, ben ik blij.”

Delen