Een lege dokterstas?

 

Van 7 t/m 14 oktober bezoekt een breed gezelschap van leden en bestuursleden Het Exponential Medicine congres in San Diego (VS). Aansluitend aan het congres maakt het gezelschap een toer langs innovatieve organisaties in Silicon Valley en San Francisco. De bestuursleden van VvAA doen hier verslag van hun bevindingen.Klik hier voor alle andere bijdragen.

 

Erica Bakkum is Gynaecoloog en bestuurslid van Vereniging VvAA.

Erica Bakkum is Gynaecoloog en bestuurslid van Vereniging VvAA.

Terwijl de termen om mijn oren vliegen, mijn brein op volle toeren werkt en zelfs mijn zintuigen op allerlei manieren worden geprikkeld, probeer ik de stroom aan informatie op het congres Exponential Medicine  te verbinden met mijzelf, mijn dokter-zijn en met VvAA, en de multidisciplinaire gezondheidszorg.

Een van de meest duidelijke ’take home messages’ is gelijk duidelijk: Begin gewoon, doe gewoon wat je al heel lang eigenlijk wil (bereiken).

Doe het gewoon; voor je patiënt, voor je vakgebied, voor de inhoud of voor de organisatie.

Doe het gewoon, ’take the courage’  en doe het samen. Een doe het vooral overstijgend, want dat is gelijk de tweede heel duidelijke ’take home message’.

De kennis en vaardigheden buiten de eigen discipline en vaardigheden kunnen zeer – en gezien de voorbeelden hier: ongelooflijk veel –  bijdragen aan eigen, reeds verworven, bestaande kennis en vaardigheden.

De erythrocyten die 3D zichtbaar zijn in de elleboogsplooi en het prikken van bloed kunnen voorkomen, de app in de binnenzak van de witte jas die kan voorspellen wat de kans is dat jouw patiëntbinnen 12, 24 of 48 uur na binnenkomst op de SEH overlijdt , of de uitdraai die de patiënt mee neemt over zijn of haar eigen genoom en risicoprofiel. Een scala aan mogelijkheden dat niet meer beheersbaar kan zijn binnen een eigen vakgebied of binnen een monodisciplinaire professie.

dokterstasDus toch terug naar de dokterstas: uw eigen dokterstas heeft feitelijk qua inhoud geen aantoonbare verandering ondergaan vanaf de Egyptische oudheid, via de middeleeuwen naar 1920 en naar nu, anno 2016!

Maar weet en besef: uw patiënt heeft reeds een andere inhoud gevonden en dus andere instrumenten nodig. Deze andere instrumenten, waaronder een digitale kit die de patiënt letterlijk en figuurlijk, heden ten dage in uw dokterstas kan leggen, leidt, voor mijn gevoel, tot de derde ’take home message’. Die luidt dat “taking care for patients via ” taking care with patients”  reeds is verschoven naar ” taking care by patients”.

Dat hierbij de patiënt gedigitaliseerd is, laat  het ‘exponentiële framework’ ons hier duidelijk zien.

De gezondheidszorg is in zijn totaliteit, net als de maatschappij, gedemocratiseerd en voorziet uw dokterstas van een geheel andere inhoud, waarvan u het bestaan nog niet weet…..

Voor u slechts de uitdaging om uw eigen dokterstas te blijven vullen en de paradigmaverschuiving zoals de NHS benoemt, te durven aangaan: ” The difficulty lies, not in the new ideas , but in escaping from the old ones, which ramify, for those brought up as most of us have been, into every corner of our minds”.

Doe het gewoon! Take the courage! En: Durf exponentieel te denken!

keynes

 

Delen