Eerste MS Hackathon in Nederland

Honderdvijftig artsen, programmeurs, engineers, creatieven, patiënten en hackers sluiten zich 36 uur op in de strijd tegen Multiple sclerose (MS). Van zaterdag 21 mei 8.00 uur tot zondag 22 mei 20.00 uur gaan zij in een hackathon gezamenlijk op zoek naar nieuwe inzichten en oplossingen.

 

Het is de eerste keer dat er in Nederland een hackathon voor MS wordt gehouden. Richard Faas, namens VvAA verantwoordelijk voor Mobile Doctors, legt uit: “Mobile Doctors wil zorgvernieuwers met verschillende achtergronden samenbrengen om elkaar te inspireren en zo de zorg te verbeteren. Deze MS Hackathon is daar een voorbeeld van. Verschillende organisaties stellen data beschikbaar die een relatie zouden kunnen hebben met de oorzaak van MS. Wie weet ziet bijvoorbeeld een programmeur of ontwerper met een andere focus opeens een verband.”

Opvallend is dat er ook ‘hackers’ meedoen aan dit initiatief. “Die zijn er niet om ergens in te breken”, zegt Faas. “Ze zijn er om, denkend vanuit de uitdagingen waar artsen/onderzoekers en patiënten voor staan, de beschikbare data te bekijken, meer informatie te verzamelen en zo alle deelnemers verder te helpen. Openheid en transparantie staan voor een hacker voorop.” Dat moet uiteindelijk leiden tot concrete resultaten. Faas: “De hackathon is geslaagd als er écht verder wordt gekeken en oplossingen worden bedacht die artsen en onderzoekers verder helpen om MS te verslaan. En als er praktische oplossingen uit voortkomen die het leven van patiënten aangenamer maken.”

De MS Hackathon is een initiatief van Mobile Doctors (VvAA) en MoveS, in samenwerking met Many2More, VUmc, IBM en PwC. Deelnemers kunnen zich tot en met 2 mei aanmelden op www.mshackathon.nl.

Delen