Enquête KNMG vraagt om discussie

Patiëntenfederatie NPCF hoopt dat de enquête van de KNMG de discussie over doorbehandelen van patiënten in de laatste fase van hun leven een stap verder helpt.

Uit de enquête van de KNMG blijkt dat meer dan 60 procent van de artsen vindt dat ernstig zieke patiënten in de laatste fase van hun leven langer worden doorbehandeld dan wenselijk is, 22 procent vindt van niet.

Kwaliteit van leven
“Kwaliteit van leven in de laatste levensfase, daar gaat het om. Het is een onderwerp dat steeds belangrijker wordt. Dat horen wij ook terug van patiënten. Patiënten willen zelf echt niet altijd maar doorbehandeld worden. Het gaat erom dat de kwaliteit van de laatste levensfase zo goed mogelijk is, niet om het leven zo lang mogelijk te rekken”, zegt directeur Wilna Wind. “De beslissing over wel of niet doorbehandelen moet wel altijd in overleg met de patiënt worden genomen. Het kan niet eenzijdig een beslissing van de arts alleen zijn. In een gesprek tussen arts en patiënt moeten de voor-en nadelen van doorbehandelen aan bod komen: zowel het sprankje hoop, als ook hoe zwaar het kan zijn.”

Meldactie Wilsverklaring
Dat artsen (70 procent blijkt uit het onderzoek) moeite hebben om met een patiënt over het naderend levenseinde te praten, begrijpt de NPCF. “Het is een moeilijk onderwerp, waar nog vaak een taboe op rust. Zowel bij patiënten als bij artsen. Dat blijkt ook uit onze meldactie ‘Wilsverklaringen’, waar we nu de laatste hand aan leggen. Het is belangrijk dat het onderwerp levenseinde en doorbehandelen bespreekbaar wordt gemaakt.”

De NPCF komt in aansluiting hierop begin volgende week met een gratis digitaal magazine (Zorgzine) over Levenseinde.

[Bron: NPCF]

Delen