Exit grootverpakking paracetamol

Drogisterijen verkopen deze week voor het laatst grootverpakkingen paracetamol. Vanaf 10 januari mogen doosjes maximaal vijftig tabletten bevatten. Dit meldt de Volkskrant.

 

 

De reden voor het verdwijnen van de grootverpakkingenis het al jaren stijgende aantal zelfmoordpogingen met een overdosis paracetamol. Volgens de gegevens van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) staat paracetamol al jaren op nummer één van meest voorkomende medicijnenoverdoses.

In 2011 werd het NVIC 2.762 keer door artsen geraadpleegd over paracetamolvergiftigingen. Het totaal aantal vergiftigingen ligt waarschijnlijk hoger, omdat ze niet altijd worden gemeld. Het is niet bekend hoe vaak een overdosis dodelijk is.

De stijging bracht het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) tot het besluit de verkoop van grootverpakkingen paracetamol aan banden te leggen. Vanaf 10 januari moet de Inspectie voor de Gezondheidszorg erop toezien dat drogisterijen geen doosjes verkopen met meer dan vijftig tabletten. Apothekers mogen nog wel grootverpakkingen aanbieden.

[Bron: de Volkskrant]

Delen