Expo – Bon Voyage

In de eerste helft van de vorige eeuw woonden Baron Étienne van Zuylen van Nyevelt van de Haar en zijn vrouw Barones Hélène de Rothschild op Kasteel de Haar in Haarzuilens bij Utrecht.

Het was de tijd van de industriële revolutie en de opkomst van de stroomaandrijving gaf het reizen een grote impuls, vooral in de kringen van de ‘beau monde’ waar de adellijke bewoners van De Haar toe behoorden. 

Op het kasteel is nu over dat zeer luxueuze reisverleden van alles te zien op de  tentoonstelling Bon Voyage! Groeten uit The Golden Age of Travel. Treinen, auto’s, snellere stoomboten en de zeppelin beloofden meer toegankelijkheid en verdere bestemmingen. Baron en barones maakten talloze reizen binnen en buiten Europa. Hun comfort namen zij altijd mee middels een vracht bagage en een stoet personeel. 

De expositie toont onder meer necessaires de voyage – verfijnde reiskistjes – overgekomen buffels en papegaaien uit Ceylon, een 18e-eeuwse  zeldzame Japanse draagkoets, reisfoto’s, ansichtkaarten en brieven.  

Bon Voyage! Groeten uit The Golden Age of Travel – Kasteel de Haar, Haarzuilens,  t/m 29 september. kasteeldehaar.nl

Delen