Expo – De doden geportretteerd

Foto’s die gemaakt zijn van overledenen roepen afgrijzen dan wel ontroering op. Ze zijn doorgaans bestemd voor privégebruik en niet om tentoon te stellen. Toch is dat wat het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover doet. 

Post Mortem – foto’s vol liefde en verdriet toont 185 historische post-mortemfoto’s uit de enorme collectie doodsportretten van de Britse verzamelaar Paul Frecker. De meeste foto’s stammen uit de periode 1860-1920. Twee derde van de verzameling betreft foto’s van kinderen. De kindersterfte was destijds hoog en vaak was dit de enige foto die men van het kind had. De beelden geven een inkijkje in het gevoelsleven van onze voorouders.

Post Mortem toont ook foto’s die de laatste jaren door uitvaartfotografen zijn gemaakt. Zij zetten een oude traditie voort met foto’s die soms doen schrikken maar die liefdevol zijn gemaakt met de intentie om de herinnering te bewaren.

Post Mortem – foto’s vol liefde en verdriet – Museum Tot Zover, begraafplaats De Nieuwe Ooster Amsterdam, t/m 10 april 2016.

 

 

Delen