Expo – De Lorentz Formule

Het oudste museum van Nederland (1784) heeft afgelopen maand een nieuwe vleugel geopend, waarin het Lorentz Lab is gevestigd. De natuurkundige Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928) had van 1909 tot 1928 zijn eigen bloeiende laboratorium in Teylers Haarlem.

Met de theatrale tour De Lorentz Formule keren bezoekers bijna een uur lang terug in de tijd. Als ze de Werkkamer van Lorentz passeren, ontdekken ze hoe belangrijk deze Nobelprijswinnaar voor de wetenschap is geweest. In die kamer rekende Lorentz onder meer aan oplossingen voor de Afsluitdijk.

Bezoekers gaan nog verder terug in de tijd, naar de 18de eeuw toen Teylers topstuk De Grote Elektriseermachine in Haarlem werd geïnstalleerd. De tour, die in kleine groepjes wordt gemaakt, eindigt met een zwengel aan (een replica van) de Grote Elektriseermachine waar de vonken van afspatten.

Het Lorentz Lab vertelt het verhaal van nieuwsgierige geesten die vragen stelden, heldhaftig bleven experimenteren en grote ontdekkingen deden. Theatermaker Rieks Swarte ontwikkelde de tour.

De Lorentz Formule – Teylers Museum Haarlem, t/m 18 mei 2020. teylersmuseum.nl

 

Delen