Expo – Documenta 14

Volgens kenners vormt de Duitse stad Kassel iedere vijf jaar het neusje van de zalm waar het actuele beeldende kunst betreft. Tijdens de zogenoemde documenta worden ruim drie maanden lang de ontwikkelingen binnen de hedendaagse kunst gepresenteerd.

De huidige, veertiende, aflevering is de eerste die gedeeltelijk parallel in twee steden plaatsvindt. Naast Kassel vindt documenta 14 namelijk ook plaats in Athene (t/m 16 juli).

Meer dan 150 kunstenaars zijn uitgenodigd zich te laten inspireren door de dynamiek tussen beide steden. De economische omstandigheden in de twee steden verschillen nogal en dat zal zijn weerslag hebben in veel van de exposities.

Een voorbeeld is The Parthenon of Books van de Argentijnse kunstenares Marta Minujín. Het grote kunstwerk, gemodelleerd naar de Akropolis in Athene, staat op de Friedrichsplatz in Kassel en bestaat uit bijna 100.000 boeken die symbool staan voor boeken die waar dan ook ter wereld, vroeger of nu verboden waren of zijn. Eerder creëerde zij al iets soortgelijks in Buenos Aires.

Documenta 14 – Athene, t/m 16 juli, Kassel, t/m 17 september. documenta.de

 

Delen