Expo – een Deen in Parijs

De belangrijke negentiende-eeuwse Deense schilder Christoffer Wilhelm Eckersberg (1783-1853) staat bekend als de meester van de Deense Gouden Eeuw. Toch moet u naar Frankrijk als u op korte termijn een grootschalige overzichtstentoonstelling van het werk van de Scandinaviër wilt zien. Om precies te zijn naar Hôtel Lévis-Mirepoix in Parijs.

Eckersberg is grondlegger van de Deense schilderschool. Hij studeerde in Frankrijk bij de schilder Jacques-Louis David (1748-1825). De historische scènes van de jonge Deen kregen onder invloed van David direct een ander karakter. Ondanks zijn plan om historieschilder te worden – het hoogst gewaardeerde genre in zijn tijd – legde hij zich dankzij David ook op andere genres toe. In 1813 vestigde Eckersberg zich in Rome waar hij zich concentreerde op het schilderen ‘en plein air’. Hij probeerde de grillige bewegingen van schaduw en licht onmiddellijk op doek of papier te vangen.De tentoonstelling in het statige voormalige hotel Lévis-Mirepoix omvat circa 125 werken.

C. W. Eckersberg (1783-1853). Een Deens kunstenaar in Parijs, Rome en Kopenhagen – Parijs, t/m 14 augustus. fondationcustodia.fr

Delen