Expo – Explosiegevaar

Op 27 maart 1943 pleegt een verzetsgroep een aanslag op het bevolkingsregister in Amsterdam. Verkleed als politieagenten dringt de groep het gebouw binnen, overmeestert en verdooft de echte politieagenten en sleept hen naar Artis.

Persoonskaarten van de Amsterdamse bevolking worden uit de archiefkasten getrokken en explosieven worden aangebracht. Bij het verlaten van het pand hangt men een bordje Explosiegevaar! op. Even later klinken harde knallen en kleurt de uitslaande brand de hemel rood. Aanslag geslaagd!

Nu, 75 jaar later, kunnen bezoekers van het Verzetsmuseum in Amsterdam, gelegen tegenover Artis, de actie meebeleven in de interactieve tentoonstelling Explosiegevaar! De expositie gaat niet alleen in op het hoe en waarom, maar ook op de gevolgen.

Met een 3D-audiotour lopen bezoekers door een levensgroot stripverhaal. Zij kunnen meedenken met de discussies van de overvallers over het gebruik van geweld maar ook over de vraag of de aanslag, waarvoor de bezetters twaalf mensen fusilleerden, het allemaal waard was.

Explosiegevaar – Verzetsmuseum, Amsterdam, t/m 11 november. verzetsmuseum.org

 

Delen