Expo – Frida Kahlo: Making Her Self Up

De Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954) is ongetwijfeld een van de meest tot de verbeelding sprekende kunstenaars van de 20ste eeuw. Niet alleen vanwege haar door kinderverlamming en een zwaar verkeersongeluk gehavende lijf, maar ook door haar turbulente liefdesaffaires en haar surrealistische  schilderijen waaronder enkele tientallen zelfportretten.

Het Londense Victoria & Albert Museum toont de komende maanden een bijzondere verzameling persoonlijke spullen van deze bijzondere en politiek activistische Mexicaanse ‘power woman’, die aanvankelijk geneeskunde wilde studeren maar uitgroeide tot een cultfiguur, vereeuwigd door menig fotograaf en bejubeld door feministes, kunstenaars en modeontwerpers.

Het is voor het eerst dat de exotische privécollectie – waaronder kleding, sieraden en medische hulpmiddelen waar de kunstenares zelf vaak een geheel eigen, kleurrijke twist aan gaf – buiten Mexico tentoongesteld wordt. In de Hungarian National Gallery in Budapest vindt ongeveer tegelijkertijd een expositie plaats van schilderijen van Kahlo.

Frida Kahlo: Making Her Self Up – Victoria & Albert Museum Londen, t/m 14 november. vam.ac.uk

 

Delen