Expo – Giacometti

De Zwitserse kunstenaar Alberto Giacometti (1901-1966) behoort met Matisse, Picasso en Degas tot de grote schilders/beeldhouwers van de twintigste eeuw. Tate Modern in Londen wijdt een overzichtstentoonstelling aan Giacometti met meer dan 250 van zijn werken.

Als de Zwitser zich in 1922 in Parijs vestigt, maakt hij onder invloed van beeldhouwers als Jacques Lipchitz en Ossip Zadkine kennis met het kubisme en experimenteert hij met compositie. Ook ontdekt hij er de Afrikaanse kunst. De invloeden van zijn klassieke opleiding, het kubisme en de primitieve kunst leiden tot zijn eerste grote vrouwelijke figuren, waaronder Femme Cuillère.

Giacometti maakt tot 1935 vooral surrealistisch werk. Hierna richt hij zich op de karakteristieke ‘lange dunne werken’ die inmiddels wereldberoemd zijn. Een van de zes sculpturen uit de serie L’Homme qui marche bracht bij een veiling in 2010 ruim 100 miljoen dollar op. Een van de lopende mannen uit de serie is te zien in Tate Modern. Daarnaast zijn er tal van zelden of nooit vertoonde werken van Giacometti te zien.

Giacometti – Tate Modern London, t/m 9 september. tate.org.uk

 

Delen