Expo – Henk Helmantel: Meesterschilder

Henk Helmantel (Westeremden,1945) wordt nationaal én internationaal geroemd om zijn meesterlijk geschilderde stillevens en kerkinterieurs. Zo’n zeventig van zijn schilderijen zijn dit najaar te zien in Drents Museum in Assen. 

Helmantel behoort tot de zogenaamde Noordelijke Figuratieven en wordt gezien als een van de belangrijkste kunstenaars binnen het hedendaagse realisme. In deze expositie wordt het kunstenaarschap van Helmantel uitgediept. Extra verdieping ervaart de bezoeker doordat ook Helmantels inspiratiebronnen nader belicht worden. Dit zijn enerzijds beeldende kunstenaars die hem beïnvloed hebben, anderzijds objecten uit Helmantels persoonlijke collectie die in zijn stillevens figureren.

De wereld van Helmantel gaat over inspiratie en ambacht, licht en donker, over stofuitdrukking, verstilling en spiritualiteit. In eerste instantie lijkt de kunstenaar voorwerpen en interieurs ‘enkel’ realistisch weer te geven. Een tweede blik verraadt een zoektocht naar een soort eeuwigheid, een hogere waarde in het alledaagse.

Henk Helmantel: Meesterschilder – Drents Museum Assen, 4/10/20 t/m 7/3/21, drentsmuseum.nl

Delen