Expo – Japans verpakkingsdesign

Wie weleens in Japan is geweest, weet wat een feest het is om een cadeau te laten inpakken. De Japanse praktijk van het inpakken van geschenken bouwt voort op de traditie van het verpakken van kostbare voorwerpen; vandaag de dag is het vooral een manier om de intentie van de gever te benadrukken.

De tentoonstelling rondom Japans verpakkingsdesign in het Leidse Japanmuseum SieboldHuis maakt inzichtelijk dat cadeaus een belangrijke vorm van consumptie in Japan vertegenwoordigen. De tentoonstelling laat daarnaast zien dat de designers van verpakkingen in Japan zich graag laten inspireren door decoratieve motieven van kunstobjecten uit het verleden. De esthetiek van de verpakkingen wordt ook sterk beïnvloed door Japanse tradities rondom het verpakken van geschenken. Te mooi om weg te gooien. Verpakkingsdesign uit Japan laat zo zien hoe heden en verleden samenkomen in verpakkingsdesign.

Bij de tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals lezingen en rondleidingen.

Te mooi om weg te gooien. Verpakkingsdesign uit Japan – Japanmuseum SieboldHuis, 10 juni t/m 28 augustus. sieboldhuis.org

Delen