Expo – Landschappen

Liefhebbers van landschapsschilderkunst kunnen in Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe hun hart ophalen. Op deze locatie van het Zwolse Museum de Fundatie wordt de komende maanden een overzicht getoond van 100 jaar expressionistische andschapsschilderkunst in Nederland.

De nieuwe mode van felle kleuren en een krachtige penseelvoering, die in Parijs rond 1900 ontstond, kwam in Nederland pas echt goed op gang in de decennia daarna. Met de schilderijen van de Bergense School en de Groning-se kunstenaarsvereniging De Ploeg beleefde het expressionisme in de jaren ’20 en ’30 zijn eerste hoogtepunt. Direct na de Tweede Wereldoorlog maakte de stroming met Cobra een spectaculaire doorstart. In de jaren ’50 ontdekten schilders dat kleur en beweging, ook zonder rechtstreekse verwijzing naar de zichtbare wereld, een sterk ruimtelijke werking kunnen hebben; eind jaren ’80 vond wederom een opleving plaats dankzij ‘De Nieuwe Wilden’.

100 jaar expressionistische landschapsschilderkunst in Nederland – Museum de Fundatie/Kasteel het Nijenhuis, Heino/Wijhe, t/m 18 september. museumdefundatie.nl

 

 

Delen