Expo – L’histoire kaputt

Op uitnodiging van Filmmuseum Eye in Amsterdam maakte film- en theatermaker, schrijver en schilder Alex van Warmerdam (1952) de tentoonstelling L’histoire kaputt met nieuwe films, installaties en objecten. De expositie is een eigenzinnige solo, waarin personages, objecten en situaties tot leven komen in een raadselachtige setting.

De tot nu negen bioscoopfilms van Van Warmerdam dragen tot in het kleinste detail de handtekening van de maker. Handeling, mise-en-scène en art-direction zijn strak gechoreografeerd, de vertelvorm is vaak onconventioneel. Zijn hang naar perfecte afwerking en zwart-komische vervreemding is terug te vinden in de tentoonstelling.

Tussen de werken zijn vijf grote schermen opgesteld waarop fragmenten te zien zijn van Van Warmerdams speelfilms, zoals De Noorderlingen (1992), Ober (2006), Borgman (2013) en Schneider vs. Bax (2015). In de filmzalen van Eye draaien de volledige films (merendeels 35mm-kopieën uit de Eye-collectie) en restauraties van Abel en De Noorderlingen.

L’histoire kaputt – Alex van Warmerdam, Filmmuseum Eye, t/m 2 september. eyefilm.nl

 

Delen