Expo – Middeleeuwse tuinen

Voor de middeleeuwse mens waren tuinen belangrijk voor voedsel en geneesmiddelen, maar ook voor ontspanning, jacht en het minnespel. De  tentoonstelling  Middeleeuwse tuinen. Aardse paradijzen in oost en west in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, laat daar alles over zien.

Het woord ‘paradijs’ is afgeleid van het Oud-Perzische pairidaeza, tuin. Zowel koran als bijbel beschrijven het paradijs als een tuin waarin mens en dier in harmonie leven.

In westerse en oosterse  sferen is men veel buiten en in paviljoens voor ontspanning, maaltijden, concerten en poëzievoordrachten. Uitgestrekte symmetrische tuinen bij kastelen en paleizen zijn statussymbolen waar gasten worden ontvangen en verleid tot spel, conversatie of een gestolen kus.

Dit toont het museum aan de hand van eeuwenoude geïllustreerde manuscripten, herbaria, bloementapijten, schilderijen en prenten, opgegraven tuingereedschap, tegeltableaus en servies met bloemmotieven. 

Middeleeuwse tuinen. Aardse paradijzen in oost en west – Rijksmuseum van Oudheden, Leiden – 3 mei t/m 1 september. rmo.nl

Delen