Expo – NA, Christian Boltanski

Christian Boltanski (1944) is een Frans beeldend kunstenaar, schilder, fotograaf en filmmaker. Hij laat zich inspireren door begrippen als collectieve herinnering, vergankelijkheid en het verstrijken van de tijd. Zijn oeuvre buigt zich over de vraag op welke manier wij herinneren en herdenken.

Het zijn thema’s die ook passen bij een lieu de mémoire als de Oude Kerk in Amsterdam, met zijn acht eeuwen geschiedenis en 2200 gedenkstenen. Speciaal voor deze plek creëerde Boltanski NA, een ‘site-specifieke’ compositie bestaande uit zeven verschillende werken die stilstaan bij de existentiële vraag wat er gebeurt wanneer ons leven tot een einde komt.

De installaties zijn op maat in de eeuwenoude kerk gerealiseerd en meer dan 50 zwarte tombes van verschillende afmetingen en hoogten verrijzen vanaf de bestaande grafstenen en creëren zodoende een nieuwe architectonische laag in de kerk. Daartussendoor lopen zogenaamde hommes qui marchent, lopende figuren. In het schip liggen de gedragen jassen van talrijke Amsterdammers.

NA – Christian Boltanski, Oude Kerk Amsterdam, 24 november t/m 29 april. oudekerk.nl

 

Delen