Expo – Nieuw museum in Luik

In het Belgische Luik is in mei in het gelijknamige park het nieuwe museum La Boverie geopend. Hoewel de stad Luik zelf al een waardevolle kunstcollectie bezit met werk van onder anderen Gauguin, Chagall, Picasso en Magritte, werkt La Boverie voor tentoonstellingen ook nauw samen met het Louvre in Parijs.

Het thema van de openingstentoonstelling En plein air werd gekozen om de sterke band tussen het museum en het omliggende park te illustreren. De expositie schetst, aan de hand van een chronologisch parcours van meer dan 100 werken, de ontwikkeling van de schilderkunst ‘in open lucht’, vanaf de 18de eeuw tot nu. De opkomst van schilderen ‘sur le motif’ (ter plaatse, in de natuur) viel samen met andere nieuwe geneugten van de moderne wereld, zoals vrijetijdsbesteding en vakantie.

Op de tentoonstelling getuigen werken van Monet, Cézanne, Matisse, Picasso en Léger van de grote invloed die de stroming heeft gehad. En Plein Air is opgebouwd rond verzamelingen die afkomstig zijn uit meer dan 40 Europese en Amerikaanse instellingen.

En Plein Air – La Boverie, Luik, t/m 15 augustus. laboverie.com

 

 

Delen