Expo – Ode aan het boek

De Haarlemse kunstenaar Joost Swarte (1947) is wereldberoemd door onder andere zijn tekeningen voor tijdschriften als Vrij Nederland, Humo en The New Yorker.

Hij is daarnaast ontwerper van posters, postzegels, logo’s en lettertypes. Ook ontwierp hij meubels, tapijten, glas-in-loodramen en zelfs gebouwen, zoals de Toneelschuur in Haarlem.

Swartes stijl wordt bepaald door ‘de klare lijn’: duidelijke contourlijnen, platte vlakken met heldere kleuren. In zijn strakke tekeningen verbeeldt hij alledaagse gebeurtenissen op een verrassende wijze, vol speelsheid en humor. Een van zijn thema’s is het boek. Hij ontwierp omslagen, bewegwijzering in een bibliotheek en ande­re grafische uitingen rondom boeken en lezen. Speciaal voor het Prentenkabinet van Teylers Museum Haarlem selecteerde hij voor de expositie Ode aan het boek hoogtepunten uit zijn werk met het boek in de hoofdrol. Het thema past goed bij Teylers omdat daar een belangrijke collectie natuurhistorische boeken en tijdschriften uit de achttiende en negentiende eeuw wordt bewaard.

Ode aan het boek – Joost Swarte – Teylers Museum Haarlem – t/m 30/10 – teylersmuseum.nl

Delen