Expo – Rijk van rotzooi

De Friese uitvinder Watse Gerritsma bouwde in 1795 een van de eerste chemische fabrieken van Nederland. Alles in zijn fabriek draaide om recycling, niets mocht verloren gaan. Je zou kunnen zeggen dat hij zijn tijd ver vooruit was, maar zelf had hij misschien meer kostenbesparing voor ogen. 

Op de tentoonstelling rijk van rotzooi in het Fries Museum is het laboratorium van Watse Gerritsma te zien. Het maakt deel uit van een interactieve familietentoonstelling over recycling. Gerritsma toont de bezoeker hoe men vroeger recyclede. Door zijn grote kennis van scheikunde kon de uitvinder al het afval uit zijn omgeving opnieuw gebruiken. Zo maakte hij de mooiste en handigste spullen van rotzooi. Te zien is hoe straatafval werd omgezet in buskruit, van oude aardappelschillen papier werd geperst en hoe urine werd gebruikt om textiel te bleken.

Kinderen steken zelf ook de handen uit de mouwen. Ze gaan langs bij de leerlooier om diverse huiden te voelen, ontdekken de waarde van ontlasting en kunnen met een speciale 3D-printer van plastic afval zelf bouwstenen printen voor hun eigen creatie.

Rijk van rotzooi – Fries Museum, Leeuwarden, t/m 4 maart 2018. friesmuseum.nl

Delen