Expo – Wenstabletjes

In Japan horen religieuze symbolen, festivals, rituelen en tempelbezoek bij het dagelijkse leven. Onderweg naar het werk, naar school of tijdens het boodschappen doen, plaatst men in de tempel even een ema, een houten gebedsbordje voor succes in zaken, geluk, liefde of gezondheid.

Op de voorkant staat een afbeelding kenmerkend voor het onderwerp waarvoor gebeden wordt en op de achterkant is plaats voor een persoonlijke boodschap, wens of quote. De meeste wensen aan de goden hebben betrekking op gezondheid.

Japanmuseum SieboldHuis in Leiden geeft met de tentoonstelling Ema. Tastbare gebeden een inkijkje in de Japanse religieuze en medische wereld. Onder de ruim 250 ema uit een unieke particuliere verzameling zijn tal van medische wensen voor mens en dier te zien.

Bij deze tentoonstelling verschijnt de rijkelijk geïllustreerde publicatie Health-related votive tablets from Japan, waarin een verscheidenheid aan gezondheid gerelateerde ema beschreven staat. Daarnaast worden er verschillende activiteiten, lezingen en rondleidingen georganiseerd.

Ema. Tastbare gebeden – Japanmuseum SieboldHuis, Leiden, t/m 11 juni. sieboldhuis.org

Delen