Far from the Madding Crowd

Een eigenzinnige, onafhankelijke vrouw, begeerd door drie mannen tegelijk. Zo’n thema verveelt niet snel, en dat is maar goed ook. Want dit is niet de éérste verfilming van deze doorbraakroman, uit 1874, van Thomas Hardy. In 1967 was er al eentje met in de hoofdrol Julie Christie, en in 1998 nog een miniserie voor de Britse televisie.

Een van de aardige dingen aan deze nieuwe versie, is dat die laat zien hoe regisseurs en acteurs uit kleine landen welverdiend internationaal kunnen doorbreken. Thomas Vinterberg, uit Denemarken, kennen we van zijn meesterwerk Jagten uit 2012 en eerder al van Festen uit 1998 en het onderschatte sociale drama Submarino uit 2010. En Matthias Schoenaerts, uit Vlaanderen, schitterde vorig jaar al in The Drop (VS), en eerder al in De rouille et d’os (Frankrijk) uit 2012. En zet nu in deze mooie, nieuwe Far from the Madding Crowd een perfecte Mr. Gabriel Oak neer.

Far from the Madding Crowd – Verenigd Koninkrijk, 2015, regie: Thomas Vinterberg, hoofdrollen: Carey Mulligan, Matthias Schoenaerts, Michael Sheen, Tom Sturridge

 

Delen