Favoriete pil: 4000 weken

Beeld De Beeldredaktie/Bart van Overbeeke

Merijn van de Laar (Weert, 1979) is adjunct-hoofd van de huisartsopleiding van de Universiteit Maastricht en slaapwetenschapper. Zijn favoriete pil: ‘4000 weken. Je tijd op aarde en hoe ermee om te gaan’ van de Engelse journalist Oliver Burkeman.

“4000 weken is een met vaart geschreven boek dat je vanaf de eerste pagina meeneemt en interessant blijft tot het eind”, zegt psycholoog Merijn van de Laar, adjunct-hoofd bij de huisartsenopleiding van de Universiteit Maastricht. “Burkeman zet je op een heel laagdrempelige manier aan het denken over wat nu eigenlijk een betekenisvol leven is.”

‘Hij zet je aan het denken over wat nu eigenlijk een betekenisvol leven is’

De Engelse journalist Oliver Burkeman vroeg zich af hoe mensen hun tijd op aarde het best kunnen besteden, gezien de onvermijdelijke eindigheid ervan; gemiddeld 76 jaar, ofwel 4000 weken. “Zelf zat hij lang op het spoor om zo productief mogelijk proberen te zijn en elke minuut optimaal te benutten, maar hij ging steeds beter beseffen dat een overmatig gepland leven van zeer efficiënt werken je ook in een fuik van oppervlakkigheid zuigt, die je juist weghoudt van belangrijke ervaringen”, vertelt Van de Laar.

“Al dat harde werken is volgens Burkeman uiteindelijk nutteloos, omdat werk toch nooit helemaal af komt en veel werken meestal juist nóg meer werk oplevert. Hij schetst aan de hand van eigen inzichten en die van filosofen en psychologen hoe mensen hun 4000 weken op aarde bewuster en met meer plezier kunnen beleven. Ogenschijnlijk nietsdoen kan juist tot meer diepgang leiden.”

En dan heeft Burkeman het niet over ons gebruik van sociale media. “Dat is juist een verslavend soort afleiding door prikkels van buitenaf die ons weghouden van ervaringen die je in een soort flow brengen, in het hier en nu. Bijvoorbeeld in diepgaande contacten met andere mensen.”

Van de Laar is naast zijn werk bij de huisartsenopleiding ook slaapwetenschapper. Hij is auteur van het boek Slapen als een oermens. Slaapproblemen houden volgens Van de Laar ook verband met de hoge eisen die we volgens Burkeman aan onszelf stellen: “We moeten zo veel van onszelf: veel werk verzetten, relaties onderhouden, sporten. We proberen alles planbaar te maken en onder controle te krijgen. Veel mensen gaan ook zo om met hun slaap. Ze moeten goed slapen, anders hebben ze het idee dat ze niet goed kunnen functioneren. Maar al dat moeten kan juist leiden tot overprikkeling, wat goed slapen juist in de weg staat.

Burkeman laat zien dat er meer rust kan ontstaan door ruimte te geven aan kleine dingen in plaats van steeds maar grote doelen na te streven. Dat soort rust kan ook helpen bij beter slapen, in plaats van wakker te liggen van de vraag wat je morgen allemaal nog moet doen.”

Delen