Favoriete pil: Exercised

Tamara Aipassa (Maastricht, 1983) is cardioloog in het Zuyderland Medisch Centrum (locatie Heerlen en Sittard). Haar favoriete pil: Exercised. The Science of Physical Activity, Rest and Health van de Amerikaanse paleoantropoloog Daniel Lieberman.

Beeld: De beeldredaktie/Marcel van Hoorn

Exercised is een leuk en informatief boek over de vraag hoe het komt dat mensen zo moeilijk in beweging en aan het sporten te krijgen zijn”, zegt de Limburgse cardioloog Tamara Aipassa. “Een aanrader voor elke zorgverlener die wil begrijpen waar het echt om gaat bij bewegen.”

Harvard-hoogleraar evolutionaire biologie Daniel Lieberman legt in zijn boek uit dat mensen helemaal niet zijn gebouwd op hard trainen. Ons lichaam is in de loop van de evolutie juist ingesteld geraakt op zuinig met energie omgaan. “Jager-verzamelaars moesten elke calorie zorgvuldig besteden in een bestaan dat draaide om voedsel zoeken, voorraden aanleggen, zich voortplanten en een balans vinden tussen bewegen en rusten om zichzelf weer op te laden”, legt Aipassa uit. “Tegenwoordig komt dat voedsel naar ons toe, zonder dat we daar veel moeite voor hoeven te doen en de meeste mensen doen urenlang zittend werk. Daardoor is het evenwicht tussen beweging en rust verstoord.”

‘Een aanrader voor wie wil begrijpen waar het echt om gaat bij bewegen’

Lieberman constateerde bij nu nog bestaande jager-verzamelaarsvolken dat ook zij behoorlijk wat uren zitten, maar daarbij toch voortdurend in beweging zijn voor het uitvoeren van allerlei kleine taken. “Ook bij dat soort matig-intensieve activiteiten gaat de hartslag al wat omhoog en daardoor komen stoffen vrij die ons lichaam nodig heeft voor het onderhoud en herstel van organen, spieren, botten en zenuwstelsel”, zegt Aipassa.

Dit zijn geruststellende inzichten voor het type patiënt dat Aipassa vaak ziet tijdens haar cardiologisch spreekuur. “Veel van mijn patiënten komen binnen met de gedachte dat ze naar de sportschool moeten, maar zien er tegenop om daar dan tussen afgetrainde lijven met apparaten aan de gang te moeten. Of ze vinden het lastig om dat in te plannen en de discipline op te brengen om dat vol te houden.” Het goede nieuws dat Aipassa hun kan brengen, is dat dat ook helemaal niet hoeft. “Het is niet erg sexy, maar ik vertel ze dan bijvoorbeeld dat ze met de vloer dweilen ook hun hartslag kunnen versnellen; of met de trap aflopen met een tasje oude kranten voor de papierbak.”

Aipassa heeft allerlei zogenaamde ‘snaxercises’ (korte beweegmomenten) bedacht voor mensen die een zittend bestaan hebben; oefeningen die met weinig moeite kunnen worden uitgevoerd, ook tijdens het werk. “Zelf sta ik tijdens een lange vergadering gewoon op om een stukje te wandelen door de kamer. En tijdens mijn poli ga ik tussen de patiënten door een dansje doen op een vrolijk nummer.”

Delen