Favoriete pil: De filosoof, de hond en de bruiloft

Edwina Doting (Workum, 1969) is arts-microbioloog en plaatsvervangend opleider medische microbiologie in het UMC Groningen. Haar favoriete pil: beeld­roman De filosoof, de hond en de bruiloft van stripmaker Barbara Stok.

Beeld De Beeldredaktie/Siese Veenstra

“De filosoof, de hond en de bruiloft is een heel origineel boek dat je aan het denken zet over fundamentele zaken in het leven, over wat echt van waarde is, hoe je een goed mens kunt zijn”, zegt arts-microbioloog Edwina Doting uit Groningen. “Hoofdpersoon is Hipparchia, een van de eerste vrouwelijke filosofen, die leefde in Griekenland in de vierde eeuw voor Christus.”

Stripmaker Barbara Stok beschrijft in deze graphic novel het leven van Hipparchia van Moroneia, die naar Athene reist voor kennismaking met een rijkeluiszoon aan wie haar familie haar wil uithuwelijken. In Athene ontmoet ze ook de zwerver Crates, een filosoof uit de school van het cynisme, die zo eenvoudig mogelijk probeert te leven met zo min mogelijk bezittingen, en die zich niets aantrekt van maatschappelijke standsverschillen, normen en conventies. Alle mensen zijn voor hem gelijk. Hipparchia raakt zo geïntrigeerd door Crates, dat ze uiteindelijk een leven met hem verkiest boven een luxeleven met de rijkeluiszoon.

“Kunstervaringen helpen het communicatie-, observatie- en reflectievermogen aanscherpen”

“Stok zet je via haar vrolijke, simpele tekeningen en lichtvoetige teksten, gebaseerd op jarenlang onderzoek naar haar onderwerp, aan het denken over de gevolgen van consumentisme en materialisme, thema’s die ook nu relevant zijn”, zegt Doting. “Zeker in ziekenhuizen, waar duurzaamheid een belangrijk onderwerp is vanwege het vele afval dat ze produceren. De vraag hoe ziekenhuizen hun ecologische footprint kunnen reduceren, is uiterst actueel.”

Doting koos deze beeldroman vanwege de krachtige combinatie van tekst, beeld en denkbeelden, maar maakt zich sterk voor de zeggingskracht van álle kunstvormen. “Naast mijn werk als arts-microbioloog ben ik ook betrokken bij de opleiding van studenten en artsen binnen het UMC Groningen en ik vind het een gemis dat kunst, maar ook filosofie, daarin nauwelijks aan bod komt.”

‘Stok zet je aan het denken over de gevolgen van consumentisme’

Doting werkt met collega’s aan een voorstel dat moet leiden tot meer aandacht voor de ontwikkeling van de ‘zachte vaardigheden’ van artsen. “Met alle verzakelijking en de nieuwe technologie die op ons af blijft komen, is het belangrijk het empathisch vermogen van onze medewerkers verder te ontwikkelen, met name met het oog op goede patiëntenzorg, waarin de menselijke verbinding met elkaar essentieel blijft. Er zit nu te vaak een beeldscherm of andere technologie tussen. Wij denken dat kunstervaringen het empathisch maar ook het communicatie-, observatie- en reflectievermogen van studenten en artsen kunnen helpen aanscherpen. En dat kan al beginnen met het lezen van dit boek!”

Delen