Favoriete pil: lampje

Anne Roosendaal (North York, Canada, 1990) is specialist ouderengeneeskunde in De Rijnhoven in regio Utrecht-West. Ook is zij oprichter van De Klimaat Dokter, het netwerk voor groene zorgprofessionals. Haar favoriete pil: Lampje van de Nederlandse schrijver/illustrator Annet Schaap.

Beeld De Beeldredaktie/Herbert Wiggerman

“Lampje vervult je hart en breekt het tegelijk ook in duizend stukjes”, zegt specialist ouderengeneeskunde Anne Roosendaal uit Utrecht. “De beste boeken raken je diep in je gevoel en dit sprookjesachtige, magisch-realistische kinderboek van Annet Schaap staat wat dat betreft voor mij bovenaan.”

Lampje woont sinds het overlijden van haar moeder alleen met haar vader, die vuurtorenwachter is. Tijdens een storm vergaat er een schip voor de kust omdat het vuurtorenlicht niet kon worden aangestoken: Lampje was vergeten lucifers te kopen. De vuurtorenwachter moet de schade vergoeden en wordt zeven jaar eenzaam opgesloten in zijn vuurtoren. Lampje moet voor straf als dienstmeisje gaan werken in het huis van de eigenaar van het schip, waar eigenaardige mensen wonen, zoals een jongen met een vissenstaart. “Zij treedt iedereen, hoe afwijkend van de sociale norm ook, open en met hartverwarmende menselijkheid tegemoet”, vertelt Roosendaal over haar karakter. “Ze maakt ook mooi contact met een vrouw met een baard, een dwerg, een zwarte reus en een Siamese tweeling, die optreden in een rondreizend circus. Lampje laat zich niet leiden door vooroordelen maar zoekt haar eigen weg in de omgang met mensen.”

“Lampje laat zich niet leiden door vooroordelen maar zoekt haar eigen weg in de omgang met mensen”

Roosendaal ziet parallellen met haar werk als specialist ouderengeneeskunde. “Ook daarin is het belangrijk om op een open manier contact te maken met mensen. In de ouderengeneeskunde gaat het vaak niet om genezen, maar om kwaliteit van leven. Wat vindt iemand nog belangrijk en hoe kun je iemand helpen om dat te bereiken? Het draait om meer dan alleen lijf en leden, waardoor je op een veel persoonlijkere manier gesprekken voert dan in andere artsenspecialismen. In deze kwetsbare levensfase laten mensen je ook makkelijker dichterbij komen en delen ze hun levensverhalen met je. Ik vind het heel mooi om die te horen.”

Roosendaal heeft ook een afdeling met mensen met dementie onder haar hoede. “Deze ouderen hebben steeds meer moeite om op ‘normale’ manieren contact te leggen met hun familie en sociale omgeving. Het is voor beide kanten heel verdrietig om dat maar te blijven proberen terwijl dat eigenlijk niet meer lukt. Terwijl je ook mooi contact kunt hebben met iemand met dementie, als je maar accepteert dat dat er anders uitziet dan het contact met diezelfde persoon in vroeger jaren. Het is dankbaar werk om deze ouderen warme zorg en een warme woonomgeving te kunnen geven waarin ze zichzelf mogen zijn.”

Delen