Film – Buladó

Dat Curaçao meer is dan alleen de stranden, de resorts en Willemstad, zal op zichzelf niet verbazen. Maar de inkijk die deze speelfilm geeft in het niet-toeristische gezicht van het eiland boeit en verrast van begin tot eind.

De elfjarige Kenza woont met haar vader Ouira en grootvader Keljo op een rommelig stukje binnenland. De huizen zijn gammel, de voorgoed geparkeerde autowrakken talrijk. Het enige dat blinkt is de dienstwagen van Ouira, weduwnaar en politieman en in voortdurend conflict met zijn vader.

Ouira is een man van nu en van de toekomst. Hij staat er ook op dat Kenza Nederlands spreekt in plaats van Papiaments. Grootvader Keljo leeft juist in het verleden, in nauw contact met de geesten van voorouders/slaven die vroeger leefden op het erf dat Ouira nu wil gaan verkopen. 

Buladó is het bij vlagen magisch-realistische verhaal van Kenza: ingeklemd tussen twee werelden, op zoek naar een eigen weg.

Buladó – Nederlandse Antillen, 2020, te zien bij Netflix en bij Pathé Thuis, regie: Eché Janga, hoofdrollen: Tiara Richards, Felix de Rooy, Everon Jackson Hooi.

Delen