Film – Den skyldige

De formule kenden we al uit Locke, uit 2013. In deze film zagen we alléén maar Tom Hardy, als bouwmanager die tijdens een nachtelijke autorit naar Londen een serie telefoongesprekken voert die ons getuige maakten van een crisis in zijn privé- en zakelijke leven.

Ook Den skyldige gaat over een crisis die we als kijkers alleen volgen via telefoongesprekken – net als de enige hoofdpersoon zelf: een politieagent die, geschorst na een schietincident, in een 112-meldkamer in Kopenhagen is gedetacheerd.

Als agent Asger Holm, gespeeld door de Zweedse acteur Jacob Cedergren, een eerste telefoontje krijgt, lijkt dit om (alleen) een ontvoering te gaan. Maar al snel blijkt iets nog veel ernstigers aan de hand. Zelf privé en professioneel een getroebleerd man, raakt Asger zó persoonlijk bij deze zaak – en bij de mogelijke slachtoffers – betrokken, dat hij almaar meer regels doorbreekt omwille van een goede afloop. Wat dit verhaal niet alleen tot het eind toe spannend maakt, maar vooral ook emotioneel aangrijpend.

Den skyldige – Denemarken 2018, regie: Gustav Möller, hoofdrol: Jakob Cedergren

 

Delen