Film – Dolor y Gloria

Het is niet weinig wat er allemaal langskomt aan onderwerpen en vaak zware emoties in deze meest autobiografische film die Pedro Almodóvar, 70 jaar oud intussen, tot nu heeft gemaakt.

Heroïne, verslaving en (homo)seksualiteit. Ouderdom, aftakeling, ziekte en – gelukkig óók – medische zorg. Liefde, spanning en conflict, tussen minnaars, tussen artistieke collega’s onderling, tussen moeder (Penelope Cruz) en kind. Beeldende kunst, cinema, theater, religie. Het Spanje van de afgelopen halve eeuw, waarin zoveel veranderde, in de grote stad Madrid, maar ook daarbuiten in de achtergebleven provincie.

Antonio Banderas is de grote spil in dit prachtige verhaal, in de rol van een oud(er) geworden, beroemd en gevierd filmregisseur die eigenlijk niet langer meer in het leven gelooft. Flashbacks naar zijn vroege jeugd geven context aan de opeenstapeling van problemen van nu – maar wijzen tenslotte ook de weg naar een begin van nieuwe hoop.

Dolor y Gloria – Spanje, 2019, regie: Pedro Almodóvar, hoofdrollen: Antonio Banderas, Penelope Cruz, Asier Etxeandia, Leonardo Sbaraglia, Juliët Serrano, Nora Navas.

Delen