Film – First Cow

Amerika’s 19e eeuwse frontier blijft een bron van inspiratie voor films die de afgelopen halve eeuw almaar realistischer zijn geworden in het neerzetten van bruut geweld.

Dit geldt voor de klassieke woestijnwesterns uit de zuidwestelijke deelstaten, maar ook – denk aan The Revenant uit 2015 – voor het groene noordoosten met de goudzoekers en pelsjagers.

First Cow speelt in Oregon. Ook hier zijn geweld en gevaar steeds aanwezig, maar meer op de achtergrond, in een verhaal dat zich ontpopt als een ingetogen thriller. Dat een van de hoofdrolspelers een melkkoe is, is maar een van de dingen die ervoor zorgen dat deze mooie western geen moment conventioneel wordt. Samen met een zachtmoedige hoofdrolspeler: een getalenteerd kok die min of meer per ongeluk is beland in het Wilde Noordwesten en verstrikt raakt in een zakelijk avontuur dat niemand zou kunnen voorspellen.

First Cow – VS 2019, te zien bij Pathé Thuis, Picl, Apple TV+. Regie: Kelly Reichardt. Met John Magaro, Orion Lee, Toby Jones, Scott Shepherd, Mitchell Saddleback.

Delen