Film – First Man

Een nieuwe ‘Amerikaanse ruimtevaartfilm’, zitten we daar nú nog op te wachten? Jawel. Niet alleen omdat specifiek Apollo 11, die eerste maanlandingsmissie in 1969, door Hollywood nog niet ‘gedaan’ was. Maar ook omdat First Man nog wezenlijke dingen aan het genre toevoegt.

Deze keer geen verhaal van machismo, zoals de testpiloten in The Right Stuff (uit 1983). En ook geen bloedstollende sensatie, zoals de bijna-catastrofe van Apollo 13 (uit 1995). Wat First Man vooral laat zien, is de ‘dagelijkse werkelijkheid’ van een groot en ambitieus technologisch project, van een grote organisatie (NASA), bemand door ingenieurs en managers.

Ook de persoonlijke heroïek van de astronauten komt natuurlijk goed in beeld, maar een bredere context blijft steeds aanwezig. En dat geldt ook voor het privéleven van de maanreizigers, met daarom niet alleen een hoofdrol voor Ryan Gosling als Neil Armstrong, maar ook voor Claire Foy, bekend als Queen Elizabeth II uit Netflixserie The Crown, als Neils echtgenote Janet.

 

 

Delen