Film – La dea fortuna

Films met een LGBT-thema focussen vaak op problemen. Op problemen ‘met jezelf’, als het aanvaarden van de eigen geaardheid moeilijk blijkt. En vaker nog: problemen met een wereld en omgeving vol intolerantie en onbegrip. Maar wat in La dea fortuna centraal staat, zijn problemen met elkáár.

Loodgieter Alessandro en vertaler Arturo wonen in Rome al vijftien jaar samen, in een relatie waaruit de erotiek steeds meer is verdwenen. De confrontaties hierdoor worden extra gecompliceerd als een hartsvriendin van Alessandro een tijdje naar het ziekenhuis moet vanwege onverklaarbare hoofdpijn. Beide mannen hebben de taak om zo lang voor haar twee jonge kinderen te zorgen. Het verhaal dat zich dan ontspint, is een eigentijdse zedenschets waarin ernst, lichtvoetigheid en humane sensibiliteit op een natuurlijke manier door elkaar heenlopen. Op weg naar een dramatische climax die zich pas laat in deze mooie speelfilm aankondigt.

La dea fortuna – Italië, 2019, Pathé Thuis/Ziggo/Rakuten/Picl, regie: Ferzan Ozpetek, met Edoardo Leo, Stefano Accorsi, Jasmine Trinca.

Delen