Film – Les Misérables

Nee, dit is niet wéér een nieuwe verfilming van het negentiende-eeuwse meesterwerk van Victor Hugo. De link is hooguit indirect: door de situering in een banlieue van Parijs; en door de algehele grimmigheid van ook deze Les Misérables, een productie die nog eens extra eigentijds blijkt na wat zich pas nog in Amerika afspeelde.

Stéphane, politieagent in Cherbourg, is overgeplaatst naar Parijs. Als groentje wordt hij ingedeeld in een team met twee door de wol geverfde collega’s die alle ins en outs kennen van het harde (straat)leven in de door immigranten bewoonde hoogbouwflats-woestijn waar ze de wet moeten handhaven. De soms extreme spanningen tussen politie en bewoners, maar ook binnen het driemansteam onderling, zijn de basis voor een confronterend verhaal van morele dilemma’s en sociale uitzichtloosheid. Speciaal het einde zal nog lang bij kijkers blijven hangen – samen met groot respect voor de makers van deze indrukwekkende speelfilm.

Les Misérables – Frankrijk, 2019, streamen bij Pathé Thuis en sinds 5 augustus op dvd, regie: Ladj Ly, hoofdrollen: Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djebril Zonga, Issa Perica, Al-Hassan Ly, Steve Tientchieu, Almamy Kanouté

Delen