Film – mid90’s

Jonah Hill kennen we vooral uit films van niet ál te fijnbesnaard kaliber. Denk aan de adolescente-jongenshumor in Superbad, uit 2007, of aan de ‘over-the-top’ seksuele excessen in The Wolf of Wall Street uit 2013. Maar dit was Jonah als acteur. Nu is een nieuwe Jonah Hill opgestaan, 35 jaar oud, met zijn debuut als regisseur.

Ook het verhaal van mid90s, gesitueerd in het Los Angeles van dertig jaar terug, schreef Jonah zelf. Stevie is een jongen van dertien uit een moeilijk gezin. De warmte die er thuis niet is, vindt hij op straat, bij vier oudere jongens die niks anders doen dan de hele dag skateboarden. Positieve rolmodellen zijn deze jongens zeker niet, maar kwaadaardig zijn ze evenmin.

Het thema van de film is dat van echte vriendschap, die uiteindelijk dieper gaat dan je in het begin zou denken. Met een gevoeligheid van toon die, gezien Hills oeuvre als acteur, verrast. En die doet uitzien naar méér films van Jonah-de-regisseur.

mid90s – Verenigde Staten, 2018, regie: Jonah Hill, hoofdrollen: Sunny Suljic, Na-kel Smith, Olan Prenatt, Gio Galicia, Ryder McLaughlin, Lucas Hedges, Katherine Waterston.

Delen