Film – Nomadland

Fern (Frances McDormand) is begin zestig, weduwe, geen kinderen. Als de lokale fabriek waar ze werkt de deuren sluit, bindt niets haar nog aan een vaste verblijfplaats. Ze slaat haar bezittingen op en haar camper is vanaf nu haar huis.

Eenzaam en alleen maakt dit haar niet. Ze voegt zich bij de nieuwe ‘nomaden’ van Amerika, het land doorkruisend in het voetspoor der seizoenen, van tijdelijk werk naar tijdelijk werk, velen al op gevorderde leeftijd.

De manier waarop Nomadland deze ambulante gemeenschap portretteert, lijkt soms wat té harmonieus gekleurd. Tegelijk wordt ook een cliché vermeden. Het verhaal speelt na de bankencrisis van 2008. Dat is één factor in dat vaak onzekere nomadenbestaan, maar niet de enige en niet eens de belangrijkste. Wat uiteindelijk de doorslag geeft, ook voor Fern, is een eigen, positieve keuze voor een andere manier van leven. In deze film overtuigend neergezet en terecht met drie Oscars bekroond.

Nomadland – Verenigde Staten, 2020, sinds kort te zien bij Pathé Thuis, Ziggo en Apple TV+, regie: Chloé Zhao, hoofdrollen: Frances McDormand, David Strathairn, Linda May, Bob Wells.

Delen