Film – Slalom

Het onderwerp is niet nieuw, en ook allerminst verzonnen. We komen het de afgelopen jaren steeds weer tegen in het nieuws, uit het buitenland maar ook in Nederland zelf: een trainer/coach die bij het begeleiden van zijn jonge vrouwelijke pupil(len) morele grenzen overschrijdt. Door een krankzinnig streng regime van training en leefstijl. Door seksueel roofdiergedrag. Of door allebei tegelijk, het thema van Slalom

Lyz is als vijftienjarige een bijzonder skitalent, Fred is de vijfentwintig jaar oudere, voormalige kampioen die haar tot elke prijs naar de sportieve top wil brengen. Hoe dingen hierbij ontsporen, is het thema van een duister verhaal dat in schril contrast staat met de glamoureuze buitenkant van de (ski)-wereld waarin het zich afspeelt.

Dat Lyz bepaalde dingen toelaat, is ongemakkelijk om te zien. Maar het maakt op een knappe manier helder hoe weerloos kinderen kunnen zijn – en hoe hard en onverantwoordelijk de cultuur van de georganiseerde topsport.

Slalom – Frans/Belgisch 2020, te zien bij Picl, regie: Charlène Favier, met Noée Abita, Jérémie Renier, Muriel Combeau, Marie Denarnaud, Maïra Schmitt.

Delen