Film – The Dry

Je ziet het in nieuwe films of series steeds vaker. Een rechercheur van een jaar of veertig/vijftig keert terug, na decennia van afwezigheid in een grote stad, naar zijn of haar geboorteplaats, tegelijk de locatie van een ernstig delict. Het opsporen van de dader(s) betekent dan óók: een beladen confrontatie met het eigen, persoonlijke verleden.

Dat The Dry ondanks dit intussen bijna afgezaagde concept, toch een prima film is geworden, heeft vooral te maken met het gedegen vakmanschap van de makers, inclusief hoofdrolspeler en medeproducer Eric Bana. Ook de locatie helpt mee: een afgelegen plaatsje op het platteland van Australië. In een landschap dat ondanks een rampzalige droogte die de lokale gemeenschap teistert, de hele film lang tot de verbeelding spreekt.

Een vrolijke film is The Dry niet. Maar liefhebbers van solide thrillers, met een verhaal dat tot het eind blijft boeien en verrassen, en zonder gaten in de plot, worden méér dan goed bediend.

The Dry – Australië, 2020, Pathé Thuis, Ziggo en Apple TV+, regie: Robert Connolly met Eric Bana, Genevieve O’Reilly, Joe Klocek, BeBe Bettencourt, Sam Corlett, Keir O’Donnell, John Polson.

Delen