Film – The Duke

Jim Broadbent (73) kan terugkijken op een acteursloopbaan van vier decennia. De veelzijdigheid aan karakters die hij speelde, is enorm. Maar wat hem voorál op het lijf leek geschreven, was de rol van de maatschappelijk succesvolle, hoogopgeleide en ruimdenkende Engelsman van meer-dan-middelbare leeftijd in prachtfilms als Another Year (2010) en The Sense of an Ending (2017).

Wat Broadbent nu laat zien, stijgt hier nog weer bovenuit. The Duke – gebaseerd op de waargebeurde diefstal in 1961 van een schilderij van Goya uit de National Gallery in Londen – toont hem in de rol van taxichauffeur Kempton Bunton, het brein hierachter. Een man trots op zijn working class-identiteit, en schrijver van nooit uitgevoerde toneelstukken. Een bijzondere rol van een bijzondere acteur, in een film die tegelijk een warme komedie is én een scherp sociaal-realistisch portret van de Britse klassensamenleving van toen.

The Duke, Groot-Brittannië, te streamen bij Pathé Thuis, Ziggo en Apple TV+, regie: Roger Michell, hoofdrollen: Jim Broadbent, Helen Mirren, Fionn Whitehead, Jack Bandeira

Delen