Film – The Father

Speelfilms met als onderwerp dementie zijn er intussen best veel. Al in 2006 was er Away from Her, met in de hoofdrol Julie Christie. In 2014 schitterde Julianne Moore in Still Alice, en pas was er nog Supernova met Colin Firth en Stanley Tucci. Allemaal uitstekend gemaakt, dus wat kan The Father hier nog aan toevoegen?

Meer dan genoeg. Om te beginnen twee geweldige hoofdrolspelers: Anthony Hopkins als oude en zieke vader en Olivia Colman, bekend van haar rol als Koningin Elizabeth in The Crown, als dochter. Dat in de eerste helft van deze film de verhaallogica soms lijkt te ontbreken, is geen reden om te stoppen met kijken. Het heeft juist alles te maken met het kernonderwerp zelf, en later worden alle lijnen alsnog aan elkaar geknoopt. Hoe precies, wordt hier niet verklapt, maar wees gerust: van deze film krijgt u geen spijt.

The Father – Verenigd Koninkrijk/Frankrijk, 2020, Pathé Thuis, Picl, Ziggo en Apple TV+, regie: Florian Zeller. Met: Anthony Hopkins, Olivia Colman, Rufus Sewell, Mark Gatiss, Imogen Poots.

Delen