Film – The Post

Het jaar is 1971 en Richard Nixon is Amerikaans president. Hoofdredacteur Ben Bradlee van The Washington Post (Tom Hanks) is vastbesloten om geheime regeringsdocumenten te publiceren, de ‘Pentagon Papers’, over de oorlog in Vietnam. Maar eigenaar Kay Graham, een glansrol van Meryl Streep, aarzelt: de juridische risico’s zijn groot, en financieel kan haar krant niet veel hebben.

Een film over de taak en positie van de pers, gemaakt in het eerste jaar van Donald Trumps presidentschap, is een project met beloften én een valkuil. Die beloften spreken voor zich. Die valkuil is het gevaar van doorschieten: in opdringerig moralisme, en daardoor te weinig verrassingskracht.

Maar Steven Spielberg weet als geen ander hoe je dit moet aanpakken, en de onderliggende ‘boodschap’ van The Post gaat nooit ten koste van een bijzonder verhaal. Over lastige keuzes en moeilijke dilemma’s. Over het botsen van persoonlijke prioriteit en publieke verantwoordelijkheid. En over de Amerikaanse dagbladjournalistiek van toen, met warmte geportretteerd.

The Post – VS, 2017, regie: Steven Spielberg, hoofdrollen: Meryl Streep, Tom Hanks, Matthew Rhys, Sarah Paulson, Bob Odenkirk

 

Delen