Film – The White Tiger

In 2008 won de Indiase schrijver Aravind Adiga de prestigieuze Man Booker Prize for Fiction, met zijn roman The White Tiger. Nu is de verfilming ervan bij Netflix.

Balram komt uit een arme familie, in een dorp waar iedereen zwoegt en leeft onder de knoet van een maffiose grootgrondbezitter. Maar Balram neemt geen genoegen met zijn lot. Met inventiviteit en bluf lukt het hem om bij zijn uitbuiters als privéchauffeur in dienst te treden. Daarna volgt een reeks gebeurtenissen die een almaar dramatischer wending nemen – steeds volgens Balrams plan en strategie. Ook de humor die dit verhaal eerst opvrolijkt, wordt almaar zwarter. 

Tegelijk parodie en sociale aanklacht, toont deze speelfilm vlijmscherp hoe het leven ook in het India van nu wordt beheerst door een stelsel van sociale ongelijkheid; zó extreem en zó meedogenloos dat je als westerling blijft denken: hoe is dit in godsnaam mogelijk?

The White Tiger – India/VS 2021. Netflix. Regie: Ramin Bahrani. Met Adarsh Gourav, Rajkumar Rao, Priyanka Chopra-Jones, Vedant Sinha, Kamlesh Gill. 

Delen