Film – Widows

Steve McQueen (nee, niet de acteur van vroeger) is een Afro-Britse beeldend kunstenaar, 49 jaar oud, al in 1999 winnaar van de prestigieuze Turner Prize, die in een tweede fase van zijn loopbaan ook vier speelfilms heeft geregisseerd.

Al McQueens werk heeft een zware maatschappelijke en politieke lading. Zijn voorlaatste film, Twelve Years a Slave uit 2013, bekroond met een Oscar voor ‘Best Picture’, was voor veel kijkers té aangrijpend-confronterend.

Maar met Widows lijkt McQueen een nieuwe weg te zijn ingeslagen, richting echte ‘publieksfilm’ en meer vertrouwd type Hollywood-thriller. Vier vrouwen in Chicago blijven alleen en berooid achter als hun mannen het leven laten bij een mislukte bankoverval. Ze zien geen andere uitweg dan ook zelf maar een geldroof te ondernemen, de rode draad in een verhaal dat tot het allerlaatst spannend en verrassend blijft. En dat ook zonder opgelegde ‘boodschap’ wél onverbloemd de gespannen realiteit laat zien van Amerika’s multiraciale samenleving.

Widows – VS, 2018, regie: Steve McQueen, hoofdrollen: Viola Davis, Liam Neeson, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki, Cynthia Erivo.

 

Delen