Financiering via crowdfunding

Nu banken steeds moeilijker krediet verstrekken, kan crowdfunding een alternatief zijn. Deze vorm van financieren levert ook nog eens betrokken investeerders op. 

Tekst: Roel Notten | Beeld: Bra Belloni/HH

 

“De banken draaien de geldkraan dicht!” Het is een veelgehoorde kreet van mensen die een onderneming willen opzetten of hun bestaande onderneming willen uitbreiden. Maar als de bank zich terugtrekt, hoe moet een (uitbreiding van een) nieuwe onderneming dan worden gefinancierd? Crowdfunding, een nieuwe financieringsvorm die snel terrein wint, kan de oplossing zijn.

Crowdfunding is een onconventionele manier om een project te financieren. Geld wordt buiten financiële intermediairs om direct aan particulieren gevraagd. De ondernemer zet zijn bedrijfsplan op internet met daarbij het bedrag dat hij nodig heeft. Wie brood ziet in het plan, kan geld ter beschikking stellen. Dit kan in de vorm van een lening of door het kopen van aandelen. In het laatste geval wordt de investeerder mede-eigenaar van de onderneming.

Het rendement dat investeerders op hun geld krijgen, ligt bij crowdfunding doorgaans flink hoger dan de spaarrente bij de bank, een winst van 6 tot 8 procent is niet ongebruikelijk. Met uiteraard de kanttekening dat investeerders geen zekerheid hebben dat zij hun geïnvesteerde bedrag ook weer terugkrijgen, wat bij spaargeld wel het geval is.

Een crowdfundingplatform biedt verschillende projecten aan waaruit investeerders kunnen kiezen. Collin Crowdfund is zo’n platform, het brengt investeerders op zoek naar meer rendement en MKB-ondernemingen met een financieringsbehoefte van € 50.000,- tot € 2.500.000,- bij elkaar.

Lees verder (pdf).

10-2014p018-019

 

Delen